Aktuelnosti

Ogledalo na plafonu

Aktuelnosti | 06-Mar-2018

Maštovitom igrom ogledalima postižu se zanimljivi efekti isticanja oblika i boja u prostoru. Ona unose svjetlost u dom i ne samo da stvaraju iluziju većeg prostora već i kreiraju optička iznenađenja.

Još je Luj XIV, želeći da učini svoj dom većim, raskošnijim i bogatijim, otkrio potencijal ogledala u dizajniranju enterijera. Plafonska ogledala smo viđali na slikama i filmovima iz sedamdesetih godina prošloga vijeka. Čine prostor u kome su postavljena glamuroznijim i modernijim, ali i povećavaju količinu svjetlosti u prostoriji.  Ne postoje neka kruta pravila prilikom postavljanja ovih plafona. Za razliku od sedamdesetih godina, današnji materijali su lakši za postavljanje, raznovrsniji i bezbjedniji. Uvijek je sigurnost bila broj jedan prilikom postavljanja ogledala na plafon. Danas postoje akrilne zamjene koje su lagane i bezbjedne. 

Postavljanjem ogledala na plafon prostor će vizuelno delovati više. U suštini postoje tri osnovna tipa ogledala za plafone: klasična ogledala koje pokrivaju plafon iz jednog komada ili nekoliko manjih, ako je riječ o velikoj površini; pločice od ogledala koje su lakše za postavljanje i bezbjednije; i ogledala napravljena od laganih sintetičkih materijala.

Ako se odlučite za klasično ogledalo imajte na umu prvo bezbjednost: ova velika ogledala su teški i veliki komadi stakla. Ovakva ogledala se lijepe na drvenu ili furniranu površinu koja je prethodno pričvršćena na plafon. Nakon što se ogledalo zalijepi potrebno ga je dodatno osigurati ramom koji je specijalno napravljen za to ogledalo. Nakon što su sva tri postupka pravilno urađena možete biti sigurni da je ogledalo čvrsto na svome mjestu.

Druga opcija su pločice od ogledala. Iako ovakvi plafoni neće izgledati luksuzno kao oni koji su napravljeni od jednog velikog komada ogledala, ipak su dobar izbor zbog lakšeg postavljanja i veće sigurnosti. Neke od ovih pločica se mogu kupiti sa već postavljenim ljepilom na zadnjoj strani. Sve što je potrebno jeste da uklonite zaštitnu foliju i postavite ogledalo na svoje mjesto. Ogledala dodatno osigurajte ramovima.

Treća opcija su akrilne i sintetičke zamjene za ogledala. Ova opcija je i najmanje opasna jer su ovi materijali lagani. Izbjegavajte postavljanje jeftinih reflektujućih folija jer će one izgledati više smiješno nego luksuzno na vašem plafonu.

Plafonska ogledala se mogu postaviti u: spavaću sobu, dnevni boravak, radnu sobu, poslovne objekte (kazina, barove, klubove…) itd. Moderan izgled prostorije ćete postići postavljanjem ogledala u prostoriju sa kvalitetnim podom, mermerni ili drveni. Nije obavezno da čitav plafon prekrijete ogledalima, možete da ogledalske pločice postavite samo na centar plafona ili po rubovima.  Ogledala na plafonu kombinujte sa spuštenim plafonima ili sa nekim drugim materijalima kako bi stvorili unikatan i zanimljiv plafon. Relativno lako se postavljaju, ali savjetujemo da zaposlite profesionalca. Takođe, lako se čiste i vrlo su trajna tako da ćete imati godinama ovaj unikatan dekor u svome stanu.