Aktuelnosti

Nada arhitekture: Jasmin Đečević

Aktuelnosti | 06-Mar-2018

Iako se mlad prihvatio posla u struci, arhitekta iz Podgorice, Jasmin Đečević (28) već bilježi uspjehe. Svoje ideje realizovao je širom Crne Gore i već se može pohvaliti bogatim opusom.

Ovo je priča o Jasminu, mladom arhitekti i nadi crnogorske arhitekture. Rođen u Baru, nakon osnovnog obrazovanja, 2003. godine u glavnom gradu upisuje Srednju građevinsku školu “Inž. Marko Radević” - smjer visokogradnja, koju sa odličnim uspjehom završava 2007. godine. Iste godine upisuje studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Osnovne studije završava u redovnom roku, nakon čega slijedi upis na specijalističke studije. Đečević se na specijalistickim studijama odlučio za Projektantski smjer kojeg završava prosječnom ocjenom 8.81 sa diplomskim radom “Studentski kulturni centar – Podgorica”.

Radni angažman

Profesionalna karijera mladog arhitekte počinje tokom njegovih apsolventskih dana. Talenat je prvo pokazao tokom angažmana u arhitektonskom birou “Inkoplan” gdje je radio na značajnim detaljnim urbanističkim projektima. Nakon rada u “Inkoplanu”, svoj radni angažman nastavlja u arhitektonskom birou “Adecoplan”, u kojem se isticao prilikom rada na glavnim arhitektonskim projektima većih stambenih objekata.

Posljednje četiri godine, kao glavni i odgovorni projektant, radi u građevinskoj firmi C GROUP doo iz Podgorice, koja odlično posluje na polju investitorskih projekata i konstantno ulaže u mlade perspektivne kadrove. To čini organizovanjem stručnih seminara i posjetama sajmovima građevinarstva koji pomažu mladim inženjerima da lakše uđu u koštac sa problemima koji ih mogu zadesiti na gradilištu.

Konstanta povezanost svih faza u izvođenju jednog objekta, Jasminu je pružila pregršt iskustava i znanje koje primjenjuje prilikom projektovanja. Njegova radna etika pokazuje da mladi arhitekta uliva povjerenje budući da je u projekat uključen od početne skice pa sve do konačne realizacije.  Dosadasnje stečeno iskustvo donijelo mu je nove angažmane. Njegov dosadašnji rad prepoznala je i firma ARHITEKT DE-SIGN doo iz Podgorice, koja ga je angažovala kao stručnog konsultanta za izradu izvođačkih projekata unutrašnje arhitekture.

“Posebno mi je drago što imam priliku da dijelim iskustva sa zaposlenima u ovoj firmi. Mnogo toga novog sam naučio o izradi enterijera, od samih materijala pa do najsitnijih detalja. Smatram da zajedničkim radom i savjetujući jedni druge možemo više postići, naučiti i nadmašiti sebe. Najveća potvrda našem radu su zadovoljni klijenti koji nam se iznova vraćaju. Ovog puta, predstavljam jedan od interesantnijih projekata na kojem smo sarađivali, a to je konkursno rješenje za izradu enterijera glavne poslovnice NLB banke u Podgorici” — kaže Jasmin.

1. Luksuzni apartmani POSTO CAPITANO

Naziv objekta: Stambeni objekti, Po+Pr+2+Pk
Lokacija objekta: Kotor - DUP Škaljari I
Površina objekta: 2000.00m2
Godina izrade projekta: avgust, 2013. godine

Pozicioniran na luksuznoj lokaciji u centru urbanog života Kotora, a opet u oazi mira i tišine, tik na obali mora , stambeni kompleks “Posto Capitano” jedan je od Jasminovih najvećih dostignuća u dosadašnjoj radnoj karijeri. Koliko je bio posvećen realizaciji ove ideje idealne za porodični život i opuštanje, pokazuje podatak da je neko vrijeme boravio u ovom primorskom gradu, kako bi osjetio njegov duh i udahnuo život građevini koja krasi mjesto Peluzica, u podnožju brda Vrmac. Površina kompleksa je 2.000 metara kvadratnih, sastoji se iz dva objekta povezana podzemnom garažom, a u kojima se nalazi 15 luksuznih stambenih jedinica.

“Lokacija na samo 50 metara od mora, u Bokokotorskom zalivu, više je nego ozbiljan projektantski zadatak. Prije samog projektovanja, proveo sam nekoliko dana u Kotoru i osmatrao lokaciju, njen ambijent, susjedne objekte. S obzirom na činjenicu da se stanovi u ovim objektima rade za prodaju, težio sam da budućim korisnicima obezbijedim poseban komfor stanovanja počevši od zasebnih podzemnih garažnih parking mjesta, preko zajedničkog bazena, pa sve do neprocjenjivog pogleda iz svake stambene jedinice” — objašnjava Đečević svoje prve korake u ovom poduhvatu.

Pri dizajniranju objekta Jasmin je posebnu pažnju posvetio njegovoj poziciji u predivnom okruženju, a najveći fokus mu je bio na dizajnu spoljašnjosti objekta kako bi se ova urbana mediteranska vila svojim izgledom uklopila u arhitektonski ambijent kapetanskih palata iz okruženja. Okolina objekta oplemenjena je zelenim površinama, sa pažljivim odabirom vegetacije, u sklopu kojih je ostavljen prostor za odmor. Otvoreni bazen opremljen je savremenom tehnikom koja garantuje kvalitet i udobnost budućim korisnicima stanova. Moderan dizajn unutrašnjosti luksuznih apartmana, sa upotrebom savremenih materijala i opreme vrhunskog kvaliteta zadovoljava sve zahtjeve savremene kulture stanovanja.

“U enterijerskoj obradi stanova predvidio sam materijale i opremu visokog kvaliteta, koji ispunjavaju zahtjeve savremenog i kvalitetnog stila stanovanja. Visoki plafoni i fasadna bravarija vrhunskog kvaliteta sa velikim staklenim površinama obezbjeđuju komfor budućim korisnicima. Podove u dnevnim boravcima i sobama čine parketi od prirodnog drveta prve klase, dok će u moderno-dizajnerski osmišljenim kuhinjama i sanitarnim prostorijama biti ugrađena prvoklasna keramika. Ulazna vrata garantuju sigurnost, a unutrašnja stolarija je namjenski dizajnirana kako bi se uskladila sa parketom. Stanovi su opremljeni sanitarnom i elektro galanterijom renomiranih svjetskih proizvođača, dok su kade namjenski dizajnirane prema dimenzijama kupatila” — opisao je Jasmin.

On tvrdi da će atmosfera parternog uređenja, koje je namjenski dizajnirano kao relax zona, budućim korisnicima ovog prostora pružiti ugodan boravak.

2. URBANA GRADSKA VILA – TIVAT

Naziv objekta: Stambeni objekat, Po+Su+Pr+2
Lokacija objekta: Tivat - kat.par.br. 356 /1 KO Donja Lastva, UP 201, DUP "Donja Lastva"
Površina objekta: 974.16m2
Godina izrade projekta: avgust, 2015. godine

“Lokacija, koja pruža izvanredan pogled na tivatski zaliv, zahtjevna je sa projektantskog aspekta. Pokušao sam da projekat uklopim u tu priču i mislim da mi je to pošlo za rukom. Ovaj luksuzni objekat, koji se prostire na 974.16 metara kvadratnih, ima svega četiri stambene jedinice i podzemnu garažu sa po dva parking mjesta za svaki stan. Predvidio sam kaskadno ozelenjeno uređenje terena na kojem će se nalaziti infinity bazen dimenzija 5mx8m. Sa infinity preliva pruža se izvanredan pogled na grad” — kaže Đečević.

Sva četiri ugla otvorena su prema pejzažu, a većina vanjskih površina je zastakljena, pa posmatrajući prirodu bez “ramova” i “rešetki” iznutra imate utisak da se nalazite vani. Tako pored modernih materijala za fasadu, unutrašnjih finih zanatskih radova i prostranih staklenih površina, korisnici mogu uživati u moru i zelenim površinama na koje se pruža pogled iz svake sobe.

Od svih luksuznih stanova, Jasmin izdvaja penthaus na poslednjem spratu za koji je vezana multifinkcionalna krovna terasa sa koje se pruža predivan pogled. Ovaj luksuzan stan čeka kupca sa istančanim i prefinjenim ukusom.

Bitno je istaći da samo budući kupac sa karticom za lift može dospjeti do posljednje etaže i krovne terase koja će biti ozelenjena mediteranskim rastinjem koje će se pružati preko drvenih pergola, što će korisniku ovog prostora pružiti neprocjenjiv užitak. Preko dana terasa će imati pokretne zastore koji štite od sunca, a u ljetnjim mjesecima boravak u otvorenom đakuziju biće poseban ugođaj.

Pročitajte više u broju 20 časopisa ENTEKST.

Tagovi
Arhitekte
Povezano