Aktuelnosti

Indijac dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu

Aktuelnosti | 28-Mar-2018

Prvi Indijac koji je osvojio najveću nagradu u oblasti arhitekture i dizajna.

Indijski arhitekta Balkrišna Vitaldas Doši je dobitnik ovogodišnje Prizkerove nagrade za arhitekturu. Doši je jedan od najuticajnijih arhitekata dvadesetog vijeka i prvi Indijac koji je osvojio ovo prestižno priznanje.

Doši i njegov studio Vastušilpa imaju portfolio koji se proteže preko sedamdeset godina i uključuje saradnju sa Le Korbizjeom i Luisom Kanom. "Moji radovi su ekstenzija mog života, snova i filosofije, koji pokušavaju da stvore riznicu arhitektosnkog duha. Ovu prestižnu nagradu dugujem svom guruu, Le Korbizjeu", izjavio je Doši i nastavio, "Njegova učenja su me dovela do preispitivanja identiteta i uvjerila me da otkrijem novi, savremeni izraz za održivo holističko stanište".

Nakon diplomiranja u Mumbaju (Indija), Doši je počeo svoju karijeru arhitekte u Evropi. Radio je kao šegrt u Le Korbizjeovom birou u Parizu, da bi kasnije otišao nazad u Aziju da nadgleda neke od najupečatljivijih radova njegovog mentora u Čandigaru i Ahmedabadu. Neki od njegovih najbitnijih projekata uključuju Školu arhitekture u Ahmedabadu (1966), koji je i dizajnirao i osnovao, svoj biro "Vastušilpa" u obliku bureta (1981) i eksperimentalni  projekat Amdavad u galeriji Gufa (1995). 1989. godine je dizajnirao stambeni kompleks "Arnya", predviđen za ekonomično rješenje stambenih potreba 80,000 ljudi u Indoru.

Iza izbora Došija je stao četvoročlani žiri u sastavu: Ričard Rodžers, Seđima Kazujo, Glen Markat i Marta Torn. "Balkrišna Doši se uvijek bavio ozbiljnom arhitekturom, nikad sjajnim ili trendi stvarima", stoji u njihovom objašnjenju.

"Sa dubokim osjećajem odgovornosti i željom da doprinese svojoj državi i ljudima kroz njegove kvalitete autentične arhitekture, kreirao je projekte za javnu administraciju i ustanove, edukativne i kulturne institucije, kao i rezidencije za privatne klijente".

Doši će 16. maja primiti svoj grant i bronzani medaljon u muzeju Aga Kan u Torontu (Kanafa). 

Prickerova nagrada za arhitekturu se godišnje dodjeljuje živim arhitektama od strane Hajat fondacije, koju vodi porodica Pricker. Nagrada se dodjeljuje arhitekti čije djelo iskazuje kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti. Smatra se najvrijednijom svjetskom nagradom za arhitekturu. Dodela ove nagrade je počela 1979. godine, često se naziva i „Nobelova nagrada za arhitekturu“. Dobitnici dobiju novčannu nagradu od 100.000 dolara, sertifikat, a od 1987. i bronzanu medalju. Na zadnjoj strani medalje ispisane su tri riječi na latinskom - firmitas, utilitas, venustas (čvrstina, korisnost, zadovoljstvo), inspirisano rimskim arhitektom Bitruvijem. 
 

Tagovi
Arhitekte
Povezano