EMERGING RESILIENCE: Crna Gora na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji

Blog | 28-Mar-2018

Međunarodna izložba arhitekture “La Biennale di Venezia di Architettura” smatra se najznačajnijim mjestom predstavljanja tokova i dometa savremene arhitekture. Tema “EMERGING RESILIENCE: Reimage voids through sharing values”, postavljena od strane kustoskinje dr Sonje Radović Jelovac predstvaljala je osnov za raspisivanje intrencionalnog konkursa, a podtema pridružena glavnoj temi nakon odabira pobjedničkog rješenja nosi naziv “Wo/man under the umbrella”.

Kako navodi dr Sonja Radović Jelovac, “Crnogorska postavka teži multidiscipliarnom integrisanju rezultata savremenih ekološkh istraživanja, te kolaborativnih praksi u urbanom dizajnu i planiranju prostora“.

Decenije obilježene tranzicijom ostavile su traga u domenima socio-ekonomskih i prostornih transformacija u pogledu urbanog razvoja, industrijske, urbane i ruralne  regeneracije, te socio-kulturoloških odnosa. 

“Generalni problem je nepostojanje koherentnog modela koji će obezbijediti teorijski i praktičan okvir za bavljenje procesno-orijentisanom pristupom. Jedan od mogućih pravaca je rezilijentnost (resilience), ne kao koncept, već kao instrument za razvoj fleksibilnih scenarija u cilju ostvarivanja visokog stepena sinergije prirode i kulture u lokalnom kontekstu“.

Dr Sonja Radović Jelovac,  kustos crnogorske postavke, osanjajući se temu Freespace, predlaže fokus na širem istraživačkom okviru Projekta predstavljanja Crne Gore, pozivajući se na nužnost instrumentalizacije principa rezilijentnosti u lokalnom kontekstu, kao i  potrebu za  usvajenjem modela djeljivih vrijednosti. 

“EMERGING RESILIENCE predstavlja okvir za buduća istraživanja  kojima će se aktuelizovati potreba za holistčkim pristupom, kroz imperativ rezilijentnosti  socio-ekoloških sistema. Takav pristup podrazumijeva transdisciplinarne metode, odnosno širenje baze arhitektonskog znanja, te razumijevanja kompleksnih, adaptivnih i samoregulirajućih sistema gdje aktivnosti užeg raspona rezultiraju nesagledivim konsekvencama“.

Tri su međusobno povezana dijela crnogorske prezentacije na 16. Venecijanskom bijenalu arhitekture: KNJIGA, IZLOŽBA i UMREŽENJE, a svaki se iz svog ugla bavi sveobuhvatnom temom “EMERGING RESILIENCE”, varirajući u mjerilu, materijalnosti, trajanju i metodi širenja. Zajedno djeluju kao vitalni okvir koji podupire otvorenu raspravu o temi unutar i izvan stvarnog paviljona, a kao dodatak glavnoj temi, pridružena je podtema: ČOVJEK POD KIŠOBRANOM. 

Idejno rješenje autorskog tima u sastavu Krešimir Rogina, Rosa Rogina, Armor Gutjerez Rivas, Ida Blažičko i Fransoa Vahe pobijedilo je, na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma i predstavljaće Crnu Goru na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Pobjedničko rješenje odabrano je od od 42 pristigle prijave iz čitavog svijeta.

02

“Cilj nam je kritički analizirati ideju arhitekture kao proširene prakse kroz tripartitni okvir izložbe, kojim ćemo pokušati da odgovorimo na neka od ovih i sličnih pitanja. Namjeravamo se služiti jednostavnim i razumljivim porukama, sveobuhvatnom snagom brendiranja mrežolike instalacije i taktilnosti jedinstvenih in-situ izrađenih modela kao identifikacijskog alata, koji ne uključuje samo poznate arhitekte kao goste, već i širu javnost.  Ne postoji jednostavnija slika od čovjeka pod kišobranom, sva bi se prostornost mogla svesti na taj egzistencijalističko poetski idiom.  Ona je također i snažno komunikacijo sredstvo. Posjetioci crnogorskog paviljona trebaju iz njega izaći ozareni novim i jedinstvenim iskustvom. Venecijansko je bijenale najveći arhitektonski šou na svijetu. Želimo da posjetioci prenose impresiju crnogorskog nastupa na dugo i na daleko”, navodi se u saopštenju autorskog tima.

Usvojeni koncept predstavlja osnov za izradu izvodjačkog projekta koji je planiran da bude završen u drugoj polovini marta, kada će se pistupiti realizaciji izložbe i drugih pratećih elemenata za uspješno predstvaljanje.

Tagovi
Sajmovi