CERSAIE 2019: ENTEXT u carstvu inspiracije

Blog | 01-Oct-2019

Tim ENTEXT-a je tokom 2019. godine, pored mnogobrojnih studijskih posjeta, obišao i CERSAIE sajam u italijanskom gradu Bolonja.

CERSAI sajam je održan od 23. do 27. septembra pod sloganom Let’s open a new era, i u pitanju je događaj koji svake godine posjeti više od 100.000 gostiju. Carstvo keramike privlači ključne industrijske igrače iz cijelog svijeta, a koliko je bitan pokazuje i činjenica da sajamski prostor zauzima više od 160.000 m². Za praćenje ovog događaja akreditovala su se čak 1.044 novinara, i to 618 italijanskih i 426 međunarodnih. Ovogodišnji sajam, pored nevjerovatne brojke od 112.000 posjetilaca, okupio je oko 890 izlagača iz čak 40 zemalja svijeta, što je mnogo bolji odziv nego prošle godine. Svaki štand je bio impozantan, a sve kompanije su se potrudile da privuku posjetioce i mušterije kreirajući sopstvenu atmosferu. Nježna svjetla, igra vode, relaksirajući zvuci dodatno su doprinosili doživljaju brendova i firmi, i uticali na sva čula, izazivajući efekat oduševljenja. Široka paleta proizvoda pokrila je sve nove trendove dizajna površina i namještaja za kupatilo, a najznačajnije međunarodne kompanije prikazale su svoje ekskluzivne, inovativne proizvode, materijale, oblike i tehnologije. Izložbeni prostor Fiera di Bologna bio je prava oaza, u kojoj se moglo naći sve neophodno za opremanje savršenog prostora. Najviše je bilo štandova sa keramikom čak 458 kompanija, dok su drugo mjesto zauzimali štandovi sa kupatilskom opremom, sa 240 izlagača, što je za 30 više nego prošle godine.

Reprezentativnost i međunarodni aspekt bili su i ovoga puta ključne karakteristike CERSAIE-a, a osim tradicionalnih i najbrojnijih sektora keramičkih pločica i kupatilskog namještaja, mogle su se vidjeti i površinske obloge od drveta, mermera i prirodnog kamena, kao i ključne komponente lanaca za snabdijevanje keramikom. Može se slobodno reći da je ovo najbitniji svjetski događaj za arhitekte, dizajnere enterijera, izvođače radova, građevinske firme, ali i sve ljubitelje dobrog stila iz cijelog svijeta koji su u potrazi za najnovijim trendovima u arhitekturi i građevinarstvu. Tokom pet dana trajanja CERSAIE sajma u Bolonji organizovan je i veliki broj događaja, naučnih panela i pres konferencija. Svi događaji su bili odlično posjećeni, a baš kao i lani i ove godine su vrata bila otvorena mladim nadama arhitekture i dizajna. Na sajmu je bilo prisutno i više od 3.000 srednjoškolaca i studenata, koji su imali priliku da čuju predavanja vodećih svjetskih stručnjaka iz pomenutih oblasti. Tako su posljednji dani septembra prošli u edukaciji, ali i u sjajnom druženju dizajnera, izvođača radova i svih poznavalaca keramike. Osim toga, organizatori su i ove godine obezbijedili pogodnosti za posjetioce, pa su, osim prilike da se upoznaju sa širokom ponudom proizvoda, imali i mogućnost da dobiju besplatne savjete za uređenje svog doma od priznatih dizajnera enterijera. CERSAIE sajam decenijama doprinosi prestižu i inspiriše veliki broj zahtjevnih projekata arhitekture i dizajna enterijera. Zato, bilo da ste ljubitelji klasičnih, retro ili elegantnih kolekcija, ovdje ćete sigurno naći sve ono što vas zanima i što će zadovoljiti vaš ukus. Tim ENTEXT-a sa petodnevnog putovanja vratio se sa novim idejama za vaš dom, a sve što vam je potrebno za savršen dom i beskrajnu inspiraciju, možete naći u prodajnim salonima u Podgorici i Radanovićima.
Sljedeći CERSAIE sajam biće održan od 28. septembra do 2. oktobra 2020. godine.