Aktuelnosti

3D revolucija

Aktuelnosti | 06-Mar-2018

Iako su 3D štampači još prije nekoliko godina zakoračili u svijet arhitekture, konačno su se preselili iz fabrika na terene. Štampanje čitavih kuća više nije budućnost, već realnost.

Svakog dana čitamo tekstove o 3D štampi – od mostova preko zgrada, pa sve do mašina koje štampaju pice. Zato se predviđa da će 2018I. godina biti godina u kojoj će 3D štampači biti dostupni svima, ne samo arhitektama.

Kuća za manje od pet hiljada eura

Kineska kompanija WinSun je pažnju na sebe skrenula još u aprilu 2014. godine, kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća površine 100 metara kvadratnih, čija je cijena iznosila svega 4.850 dolara. Nakon toga su otišli korak dalje i odštampali prvu višespratnicu u industrijskom parku Sudžu. Riječ je petospratnici ukupne stambene površine 1100 kvadratnih metara, a u izgradnji ove 3D zgrade korišćen je štampač dug čak 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara. Ovaj džinovski štampač proizvodio je masivne djelove konstrukcije, koje su radnici potom sastavljali. Na taj način, ovaj inovativni proces donosi značajnu uštedu, posebno u vremenu gradnje koji se smanjuje od 50 do 70 odsto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala, o čemu najbolje svjedoči podatak da je petospratnica koštala svega 161.000 dolara. Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kancelarija budućnosti

Nakon Kineza, umjeće u 3D štampanju objekata pokazale su i arhitekte u Dubaiju. Nedaleko od čuvene Burdž Kalife, fascinantnih vještačkih ostrva i drugih arhitektonskih remek-djela, nikla je prva poslovna zgrada u Dubaiju izgrađena u potpunosti 3D štampanjem. Na izgradnji je radilo svega 17 radnika tokom nešto više od dvije nedjelje, što predstavlja uštedu od 50 odsto samo na radnoj snazi u poređenju sa zgradom sličnih dimenzija izgrađenom konvencionalnim načinom gradnje. Zgrada je simbolično nazvana Office of the Future, a za dizajn ove zgrade zaslužna je arhitektonska kompanija Gensler. Nalazi se pored kula Emirates Towers, a u 250 kvadratnih metara će biti smještena Dubai Future Foundation. 3D štampana zgrada posjeduje sve prednosti tradicionalno građenog objekta, kao što su struja, voda, telekomunikacije i ventilacija, a zgrada je pritom opremljena brojnim elementima koji utiču na uštedu energije.

Mobilnost

Pojavljuju se i ove godine nova dostignuća u oblasti 3D tehnologije. Ruska kompanija Apis Cor odštampala je prvu kuću u cjelosti izgrađenu na gradilištu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Prema navodima kompanije, kuća može da traje i do 175 godina, a košta 10.000 dolara. Kuća je izgrađena od betona, sadrži četiri prostorije i prostire se na 37 kvadratnih metara. Njena izgradnja je koštala nešto preko 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i izdrži različite vremenske uslove. Gradnja objekata za stanovanje 3D šampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u ovom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtijevali su da se dijelovi kuća, tj. zidovi grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je je da se kompletna kuća izgradi na licu mesta. Apis Cor štampač je dugačak pet metara i težak dve i po tone i može se sklopiti za svega 30 minuta. Njegova portabilnost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sljedećeg dana je moguće graditi na drugom mjestu. To je naročito značajno za zemlje u razvoju, gde postoji velika potreba za brzom i jeftinom gradnjom.